Kirurgi med hårtransplantationer

Olika hårtransplantationsmetoder har utvecklats som gör att resultat ser mer naturligt ut än vad det gjorde under 1970-talet. Idag är hårtransplantioner mycket vanligt bland kändisar och celebriteter. I det senaste presidentvalet hade både Joe Biden och Donald Trump gjort hårtransplantationer vilket visar hur pass viktigt håret är inom politiken. Något som knappast gjordes genom det allmäna sjukvårdssystemet i USA.
En modern och bra hårtransplantation är resultatet av konst, kirurgi och vetenskap.

Vad är en hårtransplantation? Hårtransplantation är en kirurgisk teknik som flyttar hårsäckar från en del av kroppen, kallad ”donatorplatsen”, till en skallig del av kroppen som kallas ”mottagarplatsen”. Tekniken används främst för att behandla manligt håravfall. Hårrestaurering är idag en av de mest spännande och innovativa operationsfälten inom estetisk kirurgi. Tekniken som man pratar om kallas FUE och handlar om att man transplanterar folliklar dvs hårsäckar från baksidan av huvudet, där det ofta finns mycket hår och placerar dem på de tunnhåriga delarna på huvudet.

FUE-metoden är mycket skonsam mot patienten och hårsäckarna som är genetiskt resistenta mot skallighet och som finns på baksidan av huvudet transplanteras till de kala områdena på hjässan. Hårtransplantation kan också användas för att återställa ögonfransar, ögonbryn, skägghår, brösthår, könshår och för att fylla i ärr som orsakas av olyckor eller kirurgi som ansiktslyftningar och tidigare hårtransplantationer.

Hårkliniker brukar vanligtvis inte rekommendera hårtransplantationer för patienter som är yngre än 20 år. Patienter mellan 20 och 30 år bör ha håravfall innan de anses vara lämpliga patienter för en hårtransplantation.

Vad orsakar håravfall?

Män och kvinnor tappar vanligtvis hår i 30 till 40 års ålder, men kan komma redan i tonåren och blir vanligare med stigande ålder. Genetisk ärftlighet är en av de största orsakerna för manligt håravfall eller androgen alopeci, som är den vanligaste orsaken till håravfall.

Det är känt att det manliga hormonet, testosteron omvandlas till ett annat manligt hormon dihydroxytestosterone (DHT) i hårsäckarna. Under påverkan av DHT i hårsäckar i fronten och på hjässan påverkar det manliga håravfallet. Hårväxt blir också mer begränsad och så småningom försvinner håret helt och hållet.

Liksom de flesta vävnader, genomgår håret en kontinuerlig förändring under hela livet. Hårsäckar ersätts periodvis och har en tillväxtcykel i tre olika faser.

Lämna en kommentar

4 + 6 =